Konijnen

Geschiedenis

Op mijn twaalfde ben ik begonnen met het houden van konijnen. Mijn eerste konijnen waren konijngrijs en een dier wat de Lotharinger  tekening had of iets wat daarop leek. Voor de kerst van dat eerste jaar belde een boer bij mij aan met een jute zak achterop de fiets. ‘Of ik een konijn voor hem te koop had was de vraag’. ’Voor tienje wou hij er wel één kopen en dan mocht ik in het voorjaar met de andere een gratis dekking komen halen bij zijn Vlaam’. Nou, dat wilde ik wel, en de konijn grijze werd verkocht. Vier jaar later kwam ik aan de praat met een dorpsgenoot die mij uitnodigde eens bij Mans Nienhuis te gaan kijken, toen al een gerenomeerd fokker van witte Weners en klein Chinchilla’s. En zo geschiedde, mijn interesse was gewekt en op de vraag welk ras ik dan wilde fokken, antwoordde ik direct ‘Lotharingers’. Aldus werd een catalogus gehaald en kwamen we terecht bij Ritsema in Thesinge, waar ik een ram en een voedster kon kopen. Na behoorlijk wat aanloop problemen en de aankoop van dieren van J. Kreuze uit Noorddijk kwam mijn fokkerij in een opgaande lijn. Al die tijd werd ik gestimuleerd en ondersteund door mijn ouders die met mij naar shows gingen etc.. Al vrij snel in 1973 werd ik lid van de Lotharingerclub. Ik herinner mij als de dag van gisteren mijn eerste bezoek aan de fokkersdag in de oude school in Renkum. Sindsdien heb ik geen fokkersdag meer overgeslagen. De secretaris van de club, ene Bonne v.d. Wal regelde alles in goede banen en Penningmeester Johan Broekhuis zorgde met een kwinkslag dat alle financiën binnenkwamen. Ik was erg onder de indruk van dit alles.

Omstreeks 1994 kwam ik zelf in het bestuur van de Lotharingerclub, als algemeen adjunct, in de plaats van dhr Gerhard de Weger, sinds jaar en dag de voorzitter en voor mij een groot voorbeeld. Dat eerst bestuur wat ik meemaakte bestond verder uit Bonne v.d. Wal, Annie Berman, Gerrit Claassen en Henk Canrinus. Onze bestuursvergadering hielden we aanvankelijk tijdens de Drenato Show in Hoogeveen, later in ‘de Eikenboom’ te Loenen op de Veluwe. Na zo’n vijf jaar kwam er een einde aan mijn betrekkelijk anonieme rol in het bestuur en werd ik tot voorzitter gebombardeerd. In januari 2017 ben ik afgetreden en tot erevoorzitter van de club benoemd.

Begonnen met zwart gekleurde dieren kwam ik toen mijn fokkerij zich van Loppersum naar Aalsmeer verplaatste in contact met Gerhard Vos, via hem kreeg ik een blauw getekende voedster die de madagascar factor bleek te hebben. Ik vond in Groningen madagascar al een mooie kleur en heb met nakomelingen van de blauwe voedster goede resultaten geboekt. Hoogtepunt was de Noordshow van 1989 waar ik met twee isaballa gekleurde rammen en twee blauwe rammen 4 x F haalde. Een ander hoogtepunt was het winnen van de fokkersdag in 2000 en recent de fraaiste Groot Lotharinger tevens fraaiste oude voedster op de Noordshow van 2014. In 2016 heb ik door laat te kunnen enten tegen RHD, weinig geshowd. Op de Championshow haalden mijn dieren F 95 en 95.5 en 93.5 en 92.5.

In het seizoen 2014/2015 beleefde ik een nieuw hoogtepunt met het winnen van de open show in Aalsmeer met een jonge zwarte voedster. Deze zelfde voedster haalde op de Noordshow 2015 een 3e F 96.

Het seizoen 2015/2016 stond in het teken van de Europashow in Metz in november. Het viertal dieren dat daar de eer van hun baas moest verdedigen werd voor die show niet ingezonden op andere shows. Een uitgebreid verslag staat op de site van de Lotharingerclub (archief). De resultaten waren met 94; 941/2; 95 en 951/2 niet slecht. Het bleek ongeveer een plekje in de middenmoot. We gaan voor Herning over drie jaar! De resultaten op de Noordshow  2016 lagen in dezelfde lijn, wel goed, niet super.

Het fokseizoen is nu in volle gang, ik heb alweer leuke jongen lopen, ook met de madagascar kleur.

 

1 response to Konijnen


  1. d.bakker

    m. ik wil graag met het fokken van lotharinger konijnen beginnen en ben daarom op zoek n/een voedster voorkeur z/wit weet u iemand die een knappe te koop heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *